Stefan Zweig yaşamı okurlar tarafından çok merak edilir. Biz de bu yazımızda Avusturyalı yazar Stefan Zweig’ın hüzünlü hayat hikayesini inceliyoruz.
Zweig, 28 Kasım 1881 yılında Avusturya’nın güzel şehirlerinden biri olan Viyana’da dünyaya gelir. Zweig’ın ailesi eğitime önem veren bir aile olduğu için erken yaşta çocuklarının iyi bir eğitim almalarını sağlar. Yazarımızın lise çağlarına gelmesiyle birlikte şiire olan ilgisi artar ve ilk şiirlerini yazmaya başlar.
Özellikle Zweig’ın edebi kişiliğinin oluşmasında Alman şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Rilke çok etkili olur. İngilizce, Fransızca, Latince ve Yunanca gibi dilleri iyi seviyede konuşan Zweig bu dillerdeki edebi metinleri de okuyarak kendini sanatsal anlamda geliştirir.
Yaşam hikayesiyle dikkatleri üzerine çeken Stefan Zweig hayatı boyunca birçok şehri ve ülkeyi ziyaret eder. Salzburg, yazarın edebi şahsiyetini zirveye taşıyan bir şehir olarak bilinir çünkü Salzburg’ta edebiyatın ünlü simaları olan Paul Valery, James Joyce, Thomas Mann gibi isimlerle yaşar.
Zweig, I.Dünya Savaşı esnasında gönüllü olarak savaşa katılıp çalışır. 1920 tarihinde ilk eşi Frederike Von Winternit ile evlenir. Daha sonra 1937 yılında eşi Frederike’den ayrılıp Charlotte Altmann’ın olduğu ülkeye yani Portekiz’e gidip ikinci evliliğini yapar.
Zweig’a dair bilmemiz gereken çok bilgi var ama asıl bilmemiz gereken onun eserleri. Stefan Zweig en iyi kitapları Satranç, Sabırsız Yürek, Amok Koşucusu isimli romanlarıdır. Yazar kitaplarının çoğunu İkinci Dünya Savaşı’nda kaleme alır. Özgürlüğün sesinin kısıldığı, bir dönemde edebiyattan vazgeçmeyen Zweig ömrü boyunca çok başarılı kitaplar yazar.
Romancı kişiliği daha çok bilinse dahi Zweig muhteşem bir biyografi yazarıydı. Stefan Zweig biyografi alanında Balzac, Dickens ve Dostoyevski’yi anlatır. Eğer başarılı bir biyografik çalışma okumak isterseniz Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski isimli kitabı Karpinus’tan satın alabilirsiniz.
Peki Stefan Zweig neden intihar etti? Ünlü yazar, Avrupa’nın vaziyetini hiç iyi görmüyor ve bu duruma çok üzülüyordu. İntihar etmesinin sebebi Hitler’in kurmuş olduğu düzendi. Kaosun hakim olduğu bir düzen Zweig’ı çok rahatsız ediyordu. Bu sebeple 1942’de Rio de Janeiro’da ikinci eşiyle zehir içerek acılı bir şekilde yaşamını sonlandırdı.