0
Yanlış Batılılaşma Örneği: Araba Sevdası

Dünya’da ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda yaşanan gelişmeler hayatın birçok alanına tezahür etmektedir. Edebiyat, meydana gelen bu değişme ve gelişmelerden etkilenen alanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Edebi eserler, hayatın sosyal ve siyasi şartlarından doğar ve tekrardan topluma dönerler. Bu makalede batılılaşmanın tezahürlerini hissedebileceğimiz ve yanlış bir batılılaşma örneği olarak; Recaizade Mahmut Ekrem Araba Sevdası romanını sizler için kaleme aldık. Keyifli okumalar…

Recaizade Mahmut Ekrem kaleme aldığı Araba Sevdası romanıyla dönemin sosyo-kültürel, siyasi, ekonomik şartlarına ışık tutmuş ve Tanzimat Dönemi batılılaşma hareketinin etkilerini gözler önüne sermiştir. Batılılaşma hareketi Türk Edebiyatı’nda Tanzimat Dönemi ile birlikte kendini toplumda ve eserlerde hissettirmeye başlamıştır. Araba Sevdası konusu da batılılaşmanın yanlış yorumlanması sonucu, yanlış batılılaşmayı anlatan bir roman olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Araba Sevdası Türk Edebiyatı’ndaki ilk realist roman olarak adından söz ettirmektedir. Recaizade Mahmut Ekrem Araba Sevdası romanında yanlış batılılaşma çerçevesinde Bihruz Bey ve Periveş’in aşk hikayesini anlatmaktadır. Romanın baş kahramanı olan Bihruz Bey, paşa çocuğu bir mirasyedidir. Alafranga yaşama özenen ve gösteriş arzusunda olan Bihruz Bey’in, yanlış batılılaşmanın kurbanı olarak düştüğü gülünç durumların anlatıldığı Araba Sevdası, mutlaka okunması gereken kitaplar listenizde yer almalı.

Araba Sevdası ve Yanlış Batılılaşma

Araba Sevdası yazarı Recaizade Mahmut Ekrem, romanda yanlış batılılaşmanın etkilerini gözler önüne sererek, dönemin toplumsal yapısına ayna tutar. Tanzimat Dönemi ile birlikte başlayan batılılaşma hareketinin toplum tarafından yanlış anlaşılıp yorumlanması sonucunda ortaya çıkan Araba Sevdası; ana kahramanı Bihruz Bey’in batılılaşma çerçevesinde düştüğü gülünç durumlardan bahsetmektedir. Batılılaşma, toplumun içinde yer aldığı gibi edebiyat içerisinde de etkilerini gözler önüne sermiştir. Batılılaşmanın tezahürleri toplum tarafından yanlış şekilde algılanmış ve edebi eserlere de bu açıdan yansıyan görüntüler ortaya çıkmıştır.  Tanzimat Dönemi’ne, Batılılaşma hareketine ve Recaizade Mahmut Ekrem adlı yazarın eşsiz kalemine meraklıysanız Araba Sevdası romanını büyük bir beğeniyle okuyacağınızdan emin olabilirsiniz.

Karpinus Kitabevi, Recaizade Mahmut Ekrem’in benzersiz kaleminden çıkan ve geçmişten günümüze ilgiyle okunan Araba Sevdası romanını ciltli ve ciltsiz versiyonları ile bir araya getirerek okuyucularla buluşturuyor.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et