"Yazarların bilmediğimiz yönlerini nasıl öğrenebiliriz? Otobiyografi ne demektir?" tarzında sorularınız mı var? O halde otobiyografi konusunu kısa ve net bir şekilde ele aldığımız yazımız tam sana göre!
Bir yazarın eserinde bütün yaşamını satırlara dökerek anlatmasına otobiyografi denir. Yazarlar genellikle otobiyografik romanları edebi ve fikri görüşlerini açıklamak için kaleme alırlar. Böylelikle otobiyografik eser tarzında kaleme aldıkları yazılarıyla hayatların en gizli yönlerini okurlarıyla paylaşırlar.
Yazarlar, otobiyografik roman çalışmaları yaparken adeta geçmişe dönme eylemi gerçekleştirirler. Sanatkârlar, otobiyografik romanlarında kendi “ben”lerini merkeze alır. Metinler genellikle birinci tekil şahıs anlatıcıyla yazılır. Özellikle romancılar, gerçeklerden beslenerek çok başarılı otobiyografik romanlar kaleme alabilirler.
Otobiyografik romanlar Türk ve dünya edebiyatı için büyük önem arz eder. Bu sebeple bazı sanatçılar, otobiyografi tarzda yazılmış romanlar için her zaman metisel bütünlüğe dikkat eder. Dünya edebiyatı tarihinde ilk roman örneğini Plutarkhos verir. Türk edebiyatı tarihinde ise Katip Çelebi otobiyografi türünün ilk örneğini kaleme alır.
Şimdi hep birlikte günümüzde çok fazla okunan otobiyografi örnekleri listesini inceleyelim:
Edebi çeşitlilik içerisinde otobiyografi okurların okumayı en sevdiği metin türü arasında yer alır. Genellikle kitap okurları sevdikleri veya görüşlerini merak ettikleri sanatçıların fikirlerini, hislerini ve yaşanmışlıklarını otobiyografi tarzı metinler sayesinde öğrenir.