En sevilen Oğuz Atay kitapları arasında yer alan Oyunlarla Yaşayanlar kitabı, tiyatro eseri olarak da Devlet Tiyatroları’nda sergilenmiştir. Çok beğeni toplayan ve Oğuz Atay Bütün Eserleri 3 serisine dahil olan kitap, Oğuz Atay’ın çeşitli bunalımları ve aynı zamanda farklı politik sancılarla toplumsal değişimleri işlediği bir eserdir.
Oğuz Atay Oyunlarla Yaşayanlar
Oğuz Atay kitapları arasında onun yazdığı tek tiyatro eseri olarak yerini alan Oyunlarla Yaşayanlar, Türk aydınının içerisinde yer aldığı kronik bunalımlardan ve bu bunalımların detaylarından söz eden bir kitaptır. Komedi türünde yazılmış olan bu kitap, çeşitli toplumsal bunalımların insanları bunaltmadan işlendiği bir komedi eseri olmasından dolayı Oğuz Atay okuyucuları tarafından çok beğenilmiştir. Oğuz Atay’ın mizahi üslubu ile harmanlanmış olan eser, karakterin iç sıkıntılarından toplumun iç sıkıntılarına kadar geniş bir bunalım penceresinden komedi ile bakmaya olanak tanıyor.
Oğuz Atay Oyunlarla Yaşayanlar Konusu
Oyunlarla Yaşayanlar konusu bakımından Oğuz Atay’ın diğer eserlerindeki tipik problem ve üslupları da kendisinde barındıran bir eserdir. Kitabın ana karakteri olan Coşkun Ermiş, emekli bir tarih öğretmenidir ve hayatın anlamını arayan, varoluş bunalımı içerisinde sıkışıp kalmış biridir. Tanzimat’tan beridir devam eden politik ve toplumsal değerlerin kara mizah ile harmanlandığı bu eserde Coşkun’un mutsuz ve bunalımla geçen yaşantısı içerisinde toplumu da iç kaygı ve bunalımları dile getirilir.
Mutluluğu sanatın renkli penceresinde arayan Coşkun, Cemile ile evlidir ancak Emel ile de bir ilişki yaşadığından dolayı Cemile’yle sürekli olarak tartışmaktadır. Coşkun’un Cemile ile olan tartışmaları sonrası evden ayrılması ve Emel’in yanına taşınması da aslında farklı bir hayata ilk adım atışının izleridir. Saffet de işte bu dönemde Coşkun’u sanata ve tiyatroya yönlendirerek onun hayatına renk katan asıl kişilerdendir. Oyunlarla Yaşayanlar Oğuz Atay, Coşkun etrafından dönemin ve Coşkun’un bunalımlarına mizahi bir yol ile adım atmaya olanak sunar.