Gencecik bir adam Şehsuvar Sami. Bir yanda sevdiği kadın, edebiyata olan tutkusu ve yazarlık hayali. Onu bekleyen, yaşaması gereken güzel günler var, sevgi dolu bir hayat var. Öte yanda buhran içinde, yıkılmak üzere bir Osmanlı ve bu gencin vatana olan sonsuz sevgi ve sadakati... Hangisi ağır basacak? Yapılan seçimler Şehsuvar Sami'nin hayatını hangi derecede değiştirecek? Doğruların ve yanlışların iç içe geçtiği byir seçim, bir vazgeçiş hikayesi Elveda Güzel Vatanım.
Demek ki sadece seçimler değil, rastlantılar da belirliyormuş insanın hayatını.
Sahi nedir vatan?
İttihak ve Terakki üyesi Selanikli Şehsuvar Sami'nin sevdiği Yahudi kız Ester'e olan mektuplarından oluşan tarihi roman, Osmanlı'nın son demlerini ve cumhuriyetin ilk yıllarını anlatıyor. Ester'e olan aşkı ile vatan sevdası arasında kalan Şehsuvar Sami, çareyi İttihak ve Terakki Cemiyeti'ne katılarak memleketi özgürlüğe kavuşturacak bir çıkış yolu bulmakta arıyor. Vatanı için doğru veya yanlış her şeyi yapmaya göze alan Şehsuvar Sami aracılığıyla tarihin en önemli dönemlerinden birine ışık tutuluyor. Üstelik insana dair her duygu, Ahmet Ümit'in etkileyici kalemi ile bir kez daha anlam kazanıyor.
İttihak ve Terakki Cemiyeti'nin eylemlerinin nasıl başladığı ve hangi amaçlarla devam ettiği bütün açıklığıyla gözler önüne seriliyor. Şehsuvar Sami'nin seçiminin sonucunun pişmanlık mı yoksa mutluluk mu getireceği ise büyük bir muamma. İnandığı her şey bir anda paramparça olabilir. Doğru ile yanlış birbirine karışabilir. İnsanın yaşayabileceği bütün duyguları barındıran bir roman. Yaşanan her zorluğu, her çıkmazı Şehsuvar Sami kadar hissederken cumhuriyetin kurulduğu döneme İttihak ve Terakki'nin eylemleri ile bambaşka bir açıdan şahit olma fırsatı bulacaksınız. Tarihe tanıklık ederken aynı zamanda içinde bulunduğumuz dünyayı da anlamlandırmaya başlayacaksınız.